O projektu  |  Uključite se u projekat  |  Prijava za učešće na 7. konferenciji kvaliteta u BiH   |  Program 7. konferencije kvaliteta u BiH
O projektu
  Novosti
O projektu
Organizatori
Sponzori projekta
9. konferencija kvaliteta u BiH
Vitez 2014
 

Najava 9. konferencije
Program 9. konferencije
Prijava za učešće
Mjesto održavanja
Poziv za sponzorstvo
Organizacioni odbor
Kontakti
Fotografije
Press kliping
Zaključci 9. konferencije

8. konferencija kvaliteta u BiH
Trebinje 2013
  Najava 8. konferencije
Program 8. konferencije
Prijava za učešće
Mjesto održavanja
Poziv za sponzorstvo
Organizacioni odbor
Kontakti
7. konferencija kvaliteta u BiH
Čapljina 2012
  Najava 7. konferencije
Program 7. konferencije
Mjesto održavanja
Učesnici 7. konferencije
Poziv za sponzorstvo
Organizacioni odbor
Download prezentacija
Zaključci 7. Konferencije
Fotografije
Press clipping
Kontakti
6. konferencija kvaliteta u BiH
Tuzla 2011
  Program 6. konferencije
Mjesto održavanja
Učesnici 6. konferencije
Organizacioni odbor
Download prezentacija
Zaključci 6. Konferencije
Fotografije
5. konferencija kvaliteta u BiH
Bihać 2010
  Program 5. konferencije
Mjesto održavanja
Učesnici 5. konferencije
Organizacioni odbor
Download prezentacija
Zaključci 5. Konferencije
Fotografije
Državna nagrada za kvalitet
  O nagradi

Zlatni sponzor projekta:
BH Telecom d.d.


This Assistance is
from the American People:
FIRMA project
Zaključci 7. konferencije kvaliteta 4.12.2012

Evropska nedjelja kvaliteta i svjetski dan kvaliteta i ove godine u BiH su obilježeni organizovanjem konferencije kvaliteta u BiH, koja se pod motom "Kvalitet kao ključni faktor poslovanja" održala u Čapljini, u Hotelu Mogorjelo, od 7. do 9. novembra. Organizatori konferencije bili su Asocijacija za kvalitet u BiH i Privredna štampa d.o.o. Sarajevo, a sve se odvijalo pod pokroviteljstvom Vanjskotrgovinske komore BiH i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Ovo je sedma po redu konferencija, a prethodne su održane u Neumu, Tešnju, na Jahorini, u Sarajevu, Bihaću i Tuzli. Mjesto održavanja naredne, osme konferencije će vjerovatno biti Banja Luka ili Trebinje.

Konferencija je započela okruglim stolom "Validnost BH certifikata za izvoznike - akreditacija bh. laboratorija za prehrambene proizvode", na kojem je prisustvovalo više od 30 učesnika, predstavnika institucija infrastrukture kvaliteta i certifikacijskih kuća iz cijele BiH, kao i gosti iz Hrvatske. Nedostatak okruglog stola je izostanak očekivanog učešća predstavnika proizvođača-izvoznika. Kako su istakli učesnici, privrednici očito nisu prepoznali značaj ovog skupa.

Učesnici Okruglog stola upoznati su sa prednostima koje pruža najavljeno potpisivanje bilateralnog ugovora između Instituta za akreditovanje BiH (BATA) i Evropske Akreditacije (EA) u Bratislavi, 22.11.2012. Potpisivanje tog dokumenta je rezultat višegodišnjih napora, a značaj je u tome što će tako certifikati izdati u BiH biti automatski priznati, bez dodatnih provjera, na EU i na globalnom tržištu. Nedopustivo mali broj akreditiranih laboratorija i ispitnih tijela u BiH bi se mogao povećati ukoliko se u zakone i podzakonske akte uvede obaveza akreditacije laboratorija. Tu preporuku će zakonodavnim institucijama uputiti organizatori okruglog stola.

Razvoj akreditiranih laboratorija je skup proces, i zato je tom problemu pristupiti uz punu koordinaciju svih nadležnih institucija. Posebno bi značajno bilo izjednačiti kriterije za javni i privatni sektor, kako bi se obezbijedili fer uslovi za korištenje državnih poticaja za razvoj laboratorija. U ovom trenutku su privatne laboratorije u nezavidnom položaju, jer im država ne garantuje da će opravdati visoka ulaganja u nabavku i održavanje opreme i osposobljavanje osoblja. I dalje se prihvataju certifikati ispitnih tijela koja nisu akreditovana, čime se narušava kompletna infrastruktura kvaliteta.

Na Okruglom stolu predstavljena su iskustva u primjeni prvog bh. standarda za kvalitet hrane. Agencija za certificiranje halal kvalitete je istakla da bi se problem barijera za ulazak na EU tržište mogao kompenzirati izlaskom na istočna tržišta, što nam garantuje sve veći broj firmi iz prehrambene industrije koji su ispunili stroge uslove za sticanje halal certifikata.

Sedmu konferenciju kvaliteta u BiH pozdravnim govorom otvorio je načelnik Općine dr. Smiljan Vidić. Anita Bešker, dopredsjednica Društva menadžera kvalitete Hrvatske, iskoristila je priliku da sugeriše održavanje regionalne konferencije kvaliteta, kako bi se razmjenivala iskustva susjednih zemalja u ovoj oblasti. Za to, istakla je, ne treba čekati zakonsku regulativu i političare. U Hrvatskoj ovakve skupove već godinama prate predstavnici ministarstava, a na ovoj konferenciji nedostaju predstavnici brojnih resornih ministarstava iz BiH.

Prvi dan Konferenciju je pratilo preko 100 učesnika iz oblasti kvaliteta iz BiH i Hrvatske, a glavna tema je bila vezana za sisteme kvaliteta u prehrambenoj industriji. Kako se moglo čuti iz prezentacija na Konferenciji, BiH ima potrebne kapacitete: stručnjake, laboratorije, propise, institucije, ali nedostaju dvije ključne stvari. Prva je koordinacija između svih ovih subjekata, te preklapanje entitetskih, kantonalnih i državnih nadležnosti. Drugi bitan problem jeste nedostatak zainteresiranosti privrednih subjekata, koji nisu svjesni značaja korištenja usluga akreditovanih laboratorija. Važno je upoznati javnost da usluge ispitivanja i kontrole kvaliteta na našem tržištu trenutno obavljaju i firme koje ne ispunjavaju osnovne uslove za akreditovanje, što čini upitnim validnost rezultata ispitivanja.

Tokom Konferencije, održana je i Osma godišnja skupština Asocijacije za kvalitet u BiH. Na skupštini su usvojeni izvještaj o radu, kao i plan rada Asocijacije za naredni period. Odlučeno je da se sljedeća, izborna skupština održi u Neumu, početkom juna 2013. godine, za vrijeme naučno-stručnog skupa "Kvalitet 2013", koji zajednički organizuju Asocijacija za kvalitet u BiH, te univerziteti iz Zenice i Erlangena (Njemačka).

Drugi dan Konferencije govorilo se o temama vezanim za upravljanje znanjem i ljudskim resursima, te o poticajima malim i srednjim preduzećima za certificiranje proizvoda i sistema upravljanja kvalitetom. Najveći broj prezentacija bio je vezan za sigurnost informacionih sistema prema seriji standarda ISO 27000. Istaknuto je da sigurnost informacija postaje sve važniji aspekt poslovanja, a da primjene principa iz standarda za upravljanje kvalitetom mogu značajno pomoći organizacijama da očuvaju povjerljivost, integritet i dostupnost informacija o poslovanju. Prikazana su pozitivna iskustva nekoliko organizacija iz BiH koje su već certificirale sistem za upravljanje sigurnošću informacija u skladu sa standardom BAS ISO/IEC 27001.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona prisutnima su prezentirali dosadašnje i planirane buduće poticaje ovih ministarstava za mala i srednja preduzeća. Učesnici Konferencije su istakli da ovi poticaji nisu dovoljni, da su budžeti jako skromni, a ukazali su i na nedostatke dosadašnjih poziva za poticaje. Istaknuto je da ubuduće ti pozivi ne bi trebali biti ograničeni samo na certifikate ISO 9001 i 14001. Mali odziv korisnika ovih poticaja objašnjen je rigoroznim uslovima koje treba da ispunjavaju korisnici; rok od 6 mjeseci za certificiranje sistema upravljanja kvalitetom je prekratak, i zato su mnogi subjekti u startu odustali od prijave na poziv za poticaje. Učesnici Konferencije će te sugestije putem Asocijacije za kvalitet uputiti nadležnim ministarstvima, kako bi budući poticaji dali bolje rezultate u praksi.

Osim druženja struke i razmjene informacija, organizatori su se potruditi i da prisustvo na Konferenciji bude ugodno i zabavno, pa je organizovana i fakultativna posjeta učesnika "Vinskoj cesti Hercegovine", odnosno vinskom Podrumu Andrija.

Zlatni sponzor i ove Konferencije je bio BH Telecom.
Projekt su medijski podržali: Federalni Radio, Oslobođenje, Fena i Novi Reporter.
Prijatelji Konferencije su: Podravka, Ledo, Lasta, Nestle Dolce Gusto, Podrumi Andrija, Orbico, AD Plus, No+Vello, DM, Nivea, Vina Zadro, Hotel Mogorjelo, Općina Čapljina, Regerenarcija, Vinarija Rebac i Vina Matić. 

Prezentacije s Konferencije su dostupne na ovom linku, a galerija fotografija se može pogledati na web stranici Asocijacije.

Prijavite se!

Pokrovitelj Konferencije:
Vanjskotrgovinska / Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine


Tržište prihvata samo uspješne, one koji su se opredijelili za aktivno i kontinuirano upravljanje kvalitetom. Budite i vi dio tima koji pobjeđuje.

Uključite se u ovaj, po mnogo čemu, jedinstveni projekat u BiH da zajedno doprinesemo kreiranju boljeg poslovnog bh. ambijenta.

Webmaster | Ažurirano 03.12.2012